Aanleiding
In 2015 trok aartsbisschop Joris Vercammen - met een tv-ploeg op zijn hielen - door Zweeds Lapland in het spoor van Dag Hammarskjöld. Tijdens deze reis kwam het idee op om meer mensen de gelegenheid te bieden deze reis te ervaren (maar dan zonder tv-bemoeienis). Het idee heeft concreet vorm gekregen in het volgende aanbod:
Dag Hammarskjöld
De Zweed Dag Hammarskjöld was diplomaat en jurist in dienst van de Zweedse overheid, toen hij eind 50er jaren werd gekozen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In die rol ontpopte hij zich als een gedreven vredestichter in de roerige tijden van de koude oorlog. In 1961 was hij op vredesmissie in Afrika, toen zijn vliegtuig verongelukte boven het huidige Zambia.
Na zijn dood vonden vrienden zijn dagboekaantekeningen, waarin hij uiting gaf aan een zeer diep en spiritueel gedachte- en gevoelsleven. Eenmaal uitgegeven onder de titel ‘Merkstenen’, is dit boek een spirituele gids geweest voor honderdduizenden mensen wereldwijd.
Het Dag Hammarskjöldpad
Dag Hammarskjöld was ook een fervent bergwandelaar en -beklimmer. Veel van de beelden uit zijn dagboek zijn ontleend aan de natuur die hij in het hoge noorden, waar het ’s winters nooit licht en ’s zomers nooit donker wordt, had leren kennen.
Het pad dat naar hem is genoemd, beslaat een ruime 100 kilometer van de bekendste Zweedse wandelroute in Lapland, de Kungsleden (het Koningspad). De Lutherse Kerk van Zweden heeft het initiatief genomen tot de markering van dit pad en heeft 7 grote keien laten neerleggen langs de route, met citaten uit ‘Merkstenen’ daarin uitgebeiteld in het Zweeds en in het Sami (de taal van het volk de Sami, dat ten onrechte vaak ‘Lappen’ genoemd wordt). Deze stenen vormen zo vanzelfsprekende rust- en meditatieplaatsen langs de route.
Waarom?
Deze tocht heeft alles in zich om – ver van alle gewone drukte en cultuur – een mens tot zichzelf te laten komen. Uitgestrekt open landschap, bergen, rivieren en riviertjes, meren en stilte. Vooral stilte. Alleen met je voeten die een weg moeten vinden door grasland, kei- en sneeuwvelden en bergpaden. De route is niet moeilijk te volgen, dus over verdwalen hoeven we ons geen zorgen te maken en zo is er alle gelegenheid om het landschap in te laten werken op de ziel. Neem een enkel woord mee, een gedachte, een citaat, een gedicht en zie hoe dat de tocht van die dag kan inkleuren. En ondertussen: de ene voet voor de andere…
Alleen, met elkaar en met de bisschop
Het is een groepsreis, maar tegelijk zorgen we ervoor dat we voldoende gelegenheid hebben om alleen te zijn met onze gedachten. We gaan niet luidkeels wandelliederen zingend, als groep op pad. We laten elkaar de ruimte en komen zo, als we in gesprek raken, ook in echt gesprek. Met onszelf, met elkaar en met de bisschop. De bisschop is daarmee niet de reisleider. Of de hopman. Maar hij heeft zich wel al voor langere tijd verdiept in de persoon en het werk van Dag Hammarskjöld en kan daarover vertellen als het zo uitkomt. Kan teksten duiden en putten uit zijn eigen eerdere ervaringen met deze reis.
In hutten slapen of kamperen?
Behalve in Abisko National Park (de eerste dagtocht) is het in Lapland vrij kamperen. In principe houden we voor de dagtochten de afstanden aan tussen de verschillende 'Stugorna's' langs de route. Deze stugorna's zijn eenvoudige houten hutten met slaapplaatsen en kookgelegenheid (Denk aan een ouderwetse jeugdherberg). U haalt daar zelf het water uit de rivier en kookt ook zelf. Sommige van de hutten zijn - hoe kan het ook anders in het hoge noorden - voorzien van een saunagelegenheid. De hutten zijn niet van te voren te reserveren, maar in principe is er altijd plaats. Dus het kan zijn dat u een nacht op een matras op de vloer moet doorbrengen of dat u 20 slaapplaatsen voor uzelf heeft...
Mocht u besluiten om te kamperen dan kan dat in de omgeving van de hutten. U kunt dan nog steeds gebruik maken van de winkel en evt. sauna van de halteplaats, maar verder bent u op uzelf aangewezen. Deze optie is zowel goedkoper als avontuurlijker. (zie 'kosten' hieronder)
Proviand:
In de meeste hutten onderweg is proviand te koop. U hoeft dus niet al het eten voor de hele route mee te dragen. Tweemaal doen we een hut aan zonder winkelvoorziening en moet er dus vooraf eten voor een extra dag worden 'ingeslagen'.
Uitrusting:
Een goede rugzak en dito wandelschoenen zijn van het grootste belang. Besluit u om in de hutten te overnachten, dan is daar beddengoed aanwezig (dekens en kussens, u hoeft zelf alleen een lakenzak mee te brengen).
Besluit u om te willen kamperen, dan komen ook een lichtgewicht tent, een goede, lichtgewicht slaapzak, slaapmatje en simpel kookgerei op het lijstje te staan, net als een gasbrander (zonder gastankje, vanwege de vliegreis, de tankjes kunt u in Abisko aanschaffen). Verder natuurlijk goede kleding (in laagjes: shirts met lange en korte mouwen, truien en regenjack etc, zodat u zich snel aan kunt passen aan wisselende weersomstandigheden). Een complete lijst met mogelijke uitrusting zal de deelnemers vooraf worden toegestuurd.
Conditie:
Iedereen met een goede basisconditie zou deze tocht moeten kunnen lopen. Maar het is belangrijk om vooraf wel te trainen en uzelf niet te overschatten. Onderweg zijn we immers op elkaar aangewezen en eenmaal vertrokken is er maar een optie: het eindpunt halen. Mocht er iets mis zijn of gaan onderweg, dan is de enige uitweg dat u wordt opgepikt door een helikopter uit Abisko of Kiruna en dat is een zeer prijzige operatie.
Organisatie:
De Oud-Katholieke Kerk is geen reisorganisatie. Een vrijwilliger (Rose-Marie van der Voort, die ook de reis van de bisschop in 2015 heeft georganiseerd en zelf de hele tocht heeft meegelopen) zorgt ervoor dat de belangrijkste zaken worden geregeld: tickets, hotelreservering, aanmelding bij de hutten en aanmelding voor lidmaatschap bij StayOK (waardoor de hutten goedkoper benut kunnen worden) Een van de deelnemers zal worden gevraagd om onderweg de kas te beheren en af te rekenen bij de winkels/hutten en veerbootjes. Verder is het een kwestie van samen doen.
Vliegreis Amsterdam - Stockholm - Kiruna.
Diner en overnachting in eenvoudig hotel
11juli:
Treinreis Kiruna - Abisko Touriststation
1e etappe: Abisko - Abiskojaure. Overnachting in Stugorna of in zelf meegebrachte tent.
12-16 juli:
Dagetappes. Lengte variërend tussen 15 en 28 kilometer
Overnachting in 'stugornas' of in zelf meegebrachte tent.
17 juli:
Laatste dagetappe naar Nikkoluokta. Vandaar met lijnbus terug naar Kiruna.
Diner en overnachting in eenvoudig hotel.
18 juli:
Terugvlucht naar Amsterdam via Stockholm
De prijs van vliegtickets is hier de bepalende factor. Als we ze zo vroeg mogelijk kunnen boeken komt de totaalprijs uit tussen de 1.400 en 1.500 Euro. Dat is inclusief vliegreis, transport vanaf vliegveld, twee hotelovernachtingen, treinreis naar Abisko, lijnbus naar Kiruna, 2 maal een diner in Kiruna, overnachtingen in de hutten, veerboot laatste routedag en eenvoudige maaltijden onderweg. Het kamperen in eigen tent met gebruikmaking van faciliteiten bij de hutten is (voor de hele tocht) € 180,- goedkoper dan het logeren in de hutten.
Niet inbegrepen: persoonlijke uitrusting, tenten en slaapzakken, kookgerei, drankjes, snacks en versnaperingen onderweg en een reis- en annuleringsverzekering.
Aanmelden en aantal deelnemers:
Er is plaats voor niet meer dan 12 personen op deze reis. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt… Aanmelden dus zo spoedig mogelijk, echter niet later dan zondag 17 april 2016.
Aanmelden of vragen om meer informatie kan via: lapland@okkn.nl
Details over betaling en afhandeling worden na aanmelding per e-mail verstuurd.
Er is ook een minimum aan het aantal deelnemers:
Bij aanmelding van minder dan zes deelnemers per diezelfde datum van 17 april 2016 gaat de reis niet door...
Hieronder ziet u een interactieve kaart van de route. Klik in de balk rechtsboven in het venster voor verschillende kaartweergaven. Daaronder ziet u een kaartje met het hoogteprofiel van de reis.
Geloof dat probeert te begrijpen
Een oud-katholieke theologische
benadering van de hand van
Mattijs Ploeger. Een nieuw deel
in de Seminariereeks.
Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75