"Jan Front-aal"

De Tweede Kamer steunde in juni 2004 het kabinetsbesluit om de missie van de 1350 Nederlandse militairen in Irak met acht maanden te verlengen.

De eerste groep van een nieuwe lichting Nederlandse militairen vertrok in juni naar Irak, de groep bestond onder meer uit militairen van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen en bleef vier maanden in Irak.

Priester Jan van der Steen uit Utrecht werd als legeraalmoezenier uitgezonden met als opdracht de geestelijke verzorging van de Nederlandse militairen, die in Al Khidr en Sjaibah gelegerd waren. Al Khidr en Sjaibah liggen in het noorden van de provicie Al Muthanna ten oosten van de hoofdstad As Samawah in de nabijheid van de rivier de Eufraat.

Reiszegen: op zondag 4 juli vernieuwde de aartsbisschop tijdens de eucharistieviering in de kathedrale kerk aan het Willemsplantsoen te Utrecht de zending van Jan van der Steen en werd hem de reiszegen gegeven.

Onder de naam Jan Frontaal deed hij de maanden erna regelmatig verslag van zijn ervaringen voor onze website. Een boeiende weergave van alledaagse sores, de altijd op de loer liggende dreiging, de cultuur van een andere wereld en de bijbelse achtergrond van Irak.

Hier kunt u zijn verslagen nalezen (in PDF formaat)

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75