Video: 'Stel, ik zoek een kerk...'

In 2009 is een videoproductie gemaakt over de Oud-Katholieke Kerk van Nederland met de titel: "Stel, ik zoek een kerk..." Om een beeld te geven van een kerk, die voor velen nog een onbekende grootheid is. Opgebouwd rond een aantal thema's en met beelden uit verschillende OK-parochies is het een middel tot eerste kennismaking en misschien een antwoord als de vraag opkomt "Stel dat ik een kerk zoek, wat hebben 'jullie' dan te bieden?" Klik op de video om hem te starten.

Klik hier om het hele interview te zien met de inmiddels emeritus aartsbischop Joris Vercammen.

 

 

Wilt u op uw eigen site verwijzen naar de film, gebruik dan een van deze twee methodes:

Linken naar deze pagina: http://www.okkn.nl/?b=2033
Om te embedden: <iframe src="http://www.okkn.nl/?p=stelikzoekeenkerk" width="512" height="308" frameborder=0 marginwidth=0 marginheight=0></iframe>

Reacties: 1-19
Door Gast: W. @ 2010-07-06 21:38:34
Ik zoek..... maar durf niet...
Door Gast: Pastoor @ 2010-07-15 13:40:08
Spring
Kom! en zie, overwin je angst, vertrouw op de Heer en spring in het diepe!
Door Gast: sympathisant @ 2010-07-21 21:28:26
reactie
Ik zoek al wat langer en ben ook al eerder op de OKK uitgekomen. De video bevestigt me dat een keuze voor de oud-katholieke kerk goed bij mij zou passen. Het probleem is -naast pijn om de RK kerk los te laten- de afstand tussen mijn woonplaats en de vestigingsplaatsen van de oud-katholieke kerk. Ik zie daarin helaas geen oplossing.
Door Gast: A friend @ 2010-08-02 21:54:32
in reactie W
Beste W, ik heb de historie van de Oud Katholieke kerk als kind meegekregen en ben min of meer per ongeluk op latere leeftijd weer zijdelings betrokken geraakt bij de Oud Katholieke kerk. Ik voel me er thuis en toch heb ik de stap niet genomen parochiaan te willen worden, misschien dat dit ooit verandert, ik maak me daar geen zorgen over. Ik ervaar de Oud Katholieke kerk als een liberale kerk met een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. De weg die je gaat is jouw weg, niet die van een ander. Uiteindelijk dienen we wel hetzelfde doel, en delen de liefde voor God en de mensen. Wat ik je mee wil geven, er is geen drempel om een dienst bij te wonen bij een Oud Katholieke kerk. Die drempel creeer je zelf.

De kerk staat open voor bezoek/deelname.

A friend
Door Johann @ 2010-08-09 05:56:18
buitenlid
Maar je kunt toch gewoon buitenlid worden en de kerk volgen. Het is niet of-of, maar en-en
Door Gast: sympathisant @ 2010-08-12 21:17:16
buitenlid
Johann wijst op de mogelijkheid 'buitenlid' te worden.
Wat houdt dat in? Voor 'en-en' voel ik wel wat.
Door Johann @ 2010-08-25 08:05:35
buitenlid
Het buitenlidmaatschap is een mogelijkheid om betrokken te zijn bij een OK-parochie. Je betaalt een bijdrage en je kunt gewoon meedoen met alle activiteiten. Omdat je niet gewoon lid bent zijn bepaalde functies niet toegankelijk zoals het parochiebestuur. Neem contact op met de pastoor van de OK-parochie om je te laten voorlichten. Ik heb gemerkt dat veel RK-leden het niet op kunnen brengen hun kerk te verlaten alhoewel deze op geen enkele manier aanspreekt. De loyaliteit is blijkbaar heel diep. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Waar het om gaat is een actieve betrokkenheid bij de OK-parochie, ook al ben je dan niet helemaal volledig lid.
Door Emile @ 2010-08-25 10:27:43
Gastlid
Aan sympathisant: we kennen als kerk de zogenoemde belangstellenden, mensen die met enige regelmaat in kerkdiensten komen, maar geen verder vaste verbanden willen aangaan.
Een stapje verder is het zogenaamde 'gastlidmaatschap' daarmee geef je aan de definitieve stap nog niet te willen nemen, maar je toch betrokken te voelen bij de OKK.
In het Statuut voor de kerk is dat gastlidmaatschap beschreven in de artikelen 26 t/m 30. Je kunt dat nalezen op de website: onder kopje Algemeen staat het volledige Statuut (een pdf).
Door Gast: sympathisant @ 2010-09-16 21:34:07
buitenlid / gastlid
Johann en Emile, dank voor jullie bemoedigende reactie. Ik heb de statuten erop nagelezen en en ben weer een stapje verder.
Door Gast: W @ 2010-09-24 19:31:32
Beste allemaal,

Het is het alweer een paar maanden geleden dat ik hier een reactie heb geplaats. Inmiddels ben ik inderdaad in het diepe gesprongen. Daar waar ik dacht dat het water ijskoud zou zijn, bleek juist het tegendeel waar; het was heerlijk warm.

Ik ga komende zondag weer zwemmen, inmiddels zonder zwembandjes :)).

Wie weet tot ziens!!
Door Gast: Vanessa @ 2010-12-01 22:54:37
huh?
Ik zeg niet dat ik gay niet mag, ik heb zelf een neef die wel gay is, maar ik kan homo/lesbisch/transgender huwelijk ook niet toelaten in de kerk want ik lees mijn Bijbel wel. Whatever reactie hierna komt over mijn reactie ga ik niet lezen want ik vertrouw Jezus en de Bijbel, wat in de Bijbel niet mag, mag gewoon niet!

Don't blame me, for it's the truth.
Door Gast: C.C.Bras . @ 2011-01-18 22:55:04
zoek een kerk in de buurt .
Hallo ,

Wij willen eens kennis maken met uw kerk en willen weten of er een bij ons in de

buurt is .

Wij wonen in Lelystad .

Met vriendelijke groeten ,C.C.Bras
Door Dio @ 2011-01-19 12:01:09
In de buurt...
@C.C. Bras,

Het dichtst in de buurt zijn de parochies van Hilversum of Amersfoort. Zie onder 'Parochies' voor verdere informatie. Welkom alvast!
Dio van Maaren
Door Gast: Anne @ 2011-02-26 20:31:49
buitenlid en rkk
Ik ben rkk, maar kan me principieel niet meer vinden in het Romeinse Instituut, ik bedoel met name het Vaticaan met het streven naar macht en oneerlijke praktijken, zoals de Vaticaanse Bank. Daarom denk ik erover om me los te maken van dit instituut. Toch zou ik graag als gastparochiaan bij mijn parochie blijven en daar ook de communie ontvangen. Kan dat als ik zgn. 'buitenlid'van de okk zou worden?
Door Johann @ 2011-04-16 18:59:37
Beste Anne,

Iedereen die gedoopt is kan de communie ontvangen. Protestant of RK. Het maakt niet uit. Daar hoef je niet eens gastlid voor te worden.
Door Gast: Sonja @ 2011-07-25 21:45:55
afstand
Ook ik heb afgelopen maand de stap genomen, om naar een viering van de OKK te gaan.
Het is zo goed bevallen, dat ik er 2 x 45 minuten reistijd voor over heb!
Door Gast: Anoniem @ 2011-09-22 15:24:41
Overstap?
Al lange tijd twijfel ik en voert mijn zoektocht naar de plek waar God mij wil hebben, langs verschillende kerken. Opgegroeid in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk, leidt nu reeds een jaar de zoektocht naar de RKK (mede vanwege mijn relatie met een Katholieke jongen).
Ik vind veel aspecten van de RKK erg mooi en waar. Toch zijn er zaken waar ik het nooit mee eens zal worden; met name de recentste Maria-dogma's liggen erg gevoelig, en de rol van heiligen ook. Ik overweeg om ook de OKK eens te gaan bezoeken en te kijken of ik daar beter pas.

Vragen die ik nog wel heb, en waar ik geen antwoord heb kunnen vinden:

Hoe zit het met de communie? Stel dat je gevormd bent in de RKK, kan je dan in de OKK ter communie gaan? En als je gevormd bent in de OKK, kan je dan ter communie gaan in de RKK?
Hoe denkt de OKK over anticonceptie? Antwoord op deze vragen wordt erg op prijs gesteld! Alvast bedankt!
Door Emile @ 2011-10-06 12:15:42
Overstap?
Beste Anoniem,
De Oud-Katholieke Kerk heeft de gastvrijheid hoog in het vaandel staan en dat geldt ook voor de eucharistieviering. Een ieder is welkom aan de tafel van de Heer, wanneer hij/zij gedoopt is en elders vaker deelneemt aan de tafel van de Heer. Hij is het immers die ons uitnodigt. Dus het lidmaatschap van de RKK is geen belemmering om deel te nemen aan de communie. Andersom gelden formeel heel andere regels, dat betreuren wij.
De OKK gaat ervan uit dat ieder mens in overeenstemming met zijn/haar geweten beslissingen neemt over zaken als anticonceptie, de kerk mengt zich hierin niet.
Ik zou u van harte willen uitnodigen om eens te gaan snuffelen bij een oud-katholieke parochie in de buurt.
Door Gast: Abraham @ 2012-06-05 22:21:53
Ik woon in Vlaanderen ... en koester de grote wens me in Vlaanderen aan te sluiten bij een gemeenschap van authentieke Oud Katholieken verbonden met Utrecht. Ik hoop binnenkort voor het eerst naar Dordrecht te gaan (makkelijk bereikbaar). Toch wat koud water vrees ...
Reacties: 1-19
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75