Verslag van het Lekenforum 2012 in Wahlwiller

Het lekenforum werd in 2012 georganiseerd door Nederland en daarom ook gehouden in Nederland.
Van 15 tot en met 19 augustus 2012 verbleven ongeveer 30 vrouwen en mannen uit Duitsland, Nederland,(Oostenrijk ontbrak), Tsjechië, Zuid-Tirol(Italië) en Zwitserland in het Arnold Jansenklooster in Wahlwiller, een klein dorp tussen Maastricht en Aken.
Het bewuste klooster wordt gerund als gastenverblijf/retraitehuis voor groepen en individuele gasten. Het klooster ligt wat hoger dan het omliggend -ook al heuvelachtige gebied- en biedt een fraai uitzicht over de omgeving. De zusters proberen het de gasten naar de zin te maken met aangename rust in hun huis, de heerlijke maaltijden en…. met hun fraaie parkachtige tuin.
Ons verblijf was gezegend met fraai, warm tot zeer warm weer en die tuin met zijn vele zitjes bood dan alle ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over het thema: Ontmoeting met Maria.

Als gebruikelijk was er iedere ochtend in de kapel van het klooster het ochtendgebed telkenmale verzorgd door een ander deelnemend land. Aansluitend luisterden we naar Adrie Paasen. Zij heeft heel veel werk verzet met het omwerken van de haar aangereikte teksten rond het thema “Maria”.
De referaten c.q. inleidingen duurden ongeveer 30 minuten. Op Donderdag ging het over de geschiedenis van de Mariaverering en op vrijdag “Maria in de Oud-Katholieke kerk”. De deelnemers kregen de voordracht uitgereikt met daarbij vragen als handvat voor gesprek en discussie na de koffiepauze.
Maar alvorens iedereen van de koffiepauze kon genieten, sloot Eveline Jansen het thema muzikaal af. In ongeveer 10 minuten passeerde -zowel op Donderdag als op Vrijdag- de muziek van Bach ("Bach ist Anfang und Ende aller Musik": Bach is het begin en het einde van alle muziek) en andere componisten rond het thema “Maria”. Boeiend toegelicht met behulp van CD en gespeeld op orgel. Ook oefende we zo iedere dag een Marialied uit de traditie van de kerk. De tijd tot aan het Middagmaal was dan gereserveerd voor gesprek en discussie in kleine groepen.

Het uitwisselen van verhalen en voorwerpen rond “Maria” leverde interessante kijkjes in iemands al of niet persoonlijke engagement met dit thema. De rol van Maria in Bijbel, Kerkgeschiedenis en volksdevotie alles kon en mocht aan de orde worden gesteld. Onze kennis over de betekenis van Maria en hoe er met verschillende beelden en inzichten in de voorbije tijden is omgegaan, heeft de deelnemers bepaald verrijkt. De sfeer rond deze dagen was fijn, ontspannen en zo vertrouwensvol dat iedereen vrij kon spreken over wat hij/zij met of tegen de verering van Maria heeft en hoe hij/zij de aandacht voor Maria in de Oud-Katholieke kerk ervaart en hoe dit in zijn/haar persoonlijke leven een plek krijgt.

Wanneer het lekenforum verblijft tussen twee mooie historische steden dan kan het niet anders dan dat er ’s-middags uitstapjes waren georganiseerd naar zowel Maastricht als naar Aken. Heel gewoon met de lijnbus naar Maastricht waar Gerard Schoonderbeek de rondleiding verzorgde. Keurig op tijd terug voor de Vespers samen met de zusters en ’s-avonds was er een ontmoeting en gesprek met Aartsbisschop Joris Vercammen. Met de Aartsbisschop werd van gedachten gewisseld over o.a. het eerstkomende Oud-Katholieke Congres in 2014 in Utrecht. Men verschilde met hem van mening over het inkorten van het aantal congresdagen en de verschuiving naar een andere periode in het jaar. Wel was er begrip voor de aanleiding die reden was voor deze veranderingen, maar er was twijfel bij de top-down benadering. De deelnemers waren bijzonder gecharmeerd van de aanwezigheid van de Aartsbisschop en de tijd die er was voor persoonlijk gesprekken.

Daags daarna naar Aken. Daar werden we door een gemeentelid van de Oud-Katholieke gemeente van Aken rondgeleid. ’s-Avonds konden we daar -vanwege het heerlijke weer buiten en met het zicht op het prachtige stadhuis- genieten van onze avondmaaltijd en van de gesprekken met elkaar.
Op zaterdagmorgen vertelde Cecilia Gudrun Kollerics over het typisch Limburgse Marialied “O Sterre der Zee” en kreeg zij alle deelnemers zo ver dit lied mee te zingen.
Vervolgens was er Bijbelstudie (voorbereid door Adrie) gepland aan de hand van twee Bijbelgedeelten (de geboorteaankondiging aan Jozef en die aan Maria). Al lezend, luisterend en sprekend kwam men tot bijzondere conclusies.
’s-Middags was er gelegenheid om met Gerard te wandelen door “beemd en wei” naar Wittem. Daar werd het bedevaartcentrum van St. Gerardus bezocht en…. genoot men o.a. van het plaatselijke Gerardusbier.
In de namiddag -voorafgaande aan de Vespers- trakteerde Eveline de zusters op een klein orgelconcert. En ’s-avonds konden de deelnemers aan het lekenforum, maar ook anderen waren daarbij welkom in de Pauluskerk te Vaals genieten van een orgelconcert door Eveline.
Zondags reisde het gezelschap naar de Oud-Katholieke kerk van Aken voor de Eucharistie.
De plaatselijke OK-kerk verzorgde voor de gasten Kaffee und Kuchen en een maaltijd.
En dan was er het afscheid en de reis terug naar huis.


Met dank aan mijn mede-organisatoren: Eveline M. Jansen en Adrie Paasen.
Gerard Schoonderbeek


Wellicht denkt u: dat wil ik ook eens meemaken. Dit jaar van 14 tot en met 18 augustus is het volgende lekenforum in Berlijn-Birkenwerder. Voertaal is Duits.
Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding treft u aan bij de volgende link: http://laienforum.info/

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75