Het DING van Krommenie

We  hebben heel veel dingen in onze parochie. Maar sommige zien we niet. In onze bibliotheek heeft een Franstalige pastoor ooit een grote verzameling boeken achtergelaten. De in echt leder gebonden boeken staan keurig in het gelid. Maar we hebben last van boekenwurmen. Dat zijn geen enthousiaste parochianen die de Franse taal machtig zijn. Dat zijn heel kleine diertjes die hun sporen zichtbaar achterlaten.

Het ding van Krommenie is de bijzondere godslamp. Er zijn veel vragen rond deze godslamp, het is niet duidelijk hoe deze er oorspronkelijk uitzag en hoe oud deze is. De lamp is uit verschillende gevonden fragmenten samengesteld. Wat is nu zo bijzonder: de lamp is versierd met zeemeerminnen! Dat is natuurlijk vreemd voor een dorpje midden in het boerenland. 

Welnu, onze patroonheilige is de heilige Nicolaas en dat is de patroonheilige van onder andere de zeelieden. Krommenie ligt in de Zaanstreek. In de zeventiende en achttiende eeuw was de streek rondom de Zaan zeer belangrijk in de walvisvaart. Vanuit het dorp Jisp vertrokken walvisvaarders. In het wapen van de gemeente  Zaanstad  heeft een wapen met als schildhouders twee walvissen.

Dus de zeemeerminnen die de godslamp versieren zijn een verwijzing naar de patroonheilige van de parochie en de vele zeelieden die in de Zaanstreek woonden.

Tekst: Ben van Roode
Foto: Joke Dekker

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75