Christenen in Irak

Terwijl in Saudi-Arabië op het bezit van een bijbel een straf staat, kunnen in Irak kerken gerenoveerd worden en verlopen kerkdiensten zonder verstoringen. Irak wordt geregeerd door de nationalistische Ba'athpartij waarvan de oprichter, Michel Aflaq, een orthodox christen was. Ba'ath (wedergeboorte) wilde zich inzetten voor een renaissance van de Arabische cultuur en stond in wezen onverschillig tegenover religie. Toch zijn in Irak door het regime ook christenen vermoord. Maar dat heeft meer met etniciteit dan met geloof te maken. De overgrote meerderheid van het Irakese volk is Arabier, maar veel christenen zijn Arameër (ook wel Assyriërs genoemd) of Armeniër. Veel Midden-Oostenkenners vrezen dat er na Saddam een islamitische overheid komt die zich openlijk tegen de kerken zal keren. Verdrijving van de dictatuur is toe te juichen, omdat deze veel slachtoffers maakt, maar het brengt ook de christenen in de regio in gevaar. Het dilemma verscheurt evangelische christenen in de Verenigde Staten.

Begin maart kwamen uitspraken van IKV-secretaris Mient Jan Faber over de Chaldeeuws-katholieke patriarch en priesters in het nieuws. De patriarch zou door Hussein worden betaald en de priesters zouden van geen kritiek op de president willen weten. Verder zou in elke kerkdienst een lid van de geheime dienst zitten om alles te noteren. Faber heeft zijn bevindingen evenwel alleen opgedaan in Noord-Irak en niet in de rest van het land. De hoofdstad bezocht hij bijvoorbeeld niet. In kringen van Midden-Oostenkenners klinkt de kritiek dat zijn waarnemingen selectief zijn en dat zijn interpretatie vanuit een Nederlandse situatie niet steekhoudend is. Feit is dat de situatie van de christenen in Irak uiterst moeilijk is. De patriarch heeft zich overigens achter de paus geschaard, die kritiek heeft geuit op Saddam. Voor de christenen in Irak zal na de verdrijving van president in ieder geval een moeilijke tijd aanbreken.

(Bron: Nederlands Dagblad 19-02-2003, Trouw 01-03-2003, Oecumenische Vereniging Willibrord en Athanasius)

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75