Zaterdag van de tweede week

 
 
Zaterdag van de 2e week
 Laat je dan zien aan de wereld
Daarna trok Jezus door Galilea; in Judea wilde hij niet komen, omdat de Joden daar hem wilden doden. Nu naderde het Joodse Loofhuttenfeest, en daarom spoorden Jezus' broers hem aan: 'Blijf toch niet hier, ga naar Judea; dan zien ook je leerlingen het werk dat je doet. Niemand doet toch iets in het geheim als hij bekend wil worden. Als je dit soort dingen doet, laat je dan zien aan de wereld.' Ook zijn broers geloofden namelijk niet in hem. Maar Jezus zei: 'Mijn tijd is nog niet gekomen, voor jullie is elke tijd goed. De wereld kan jullie niet haten, maar mij haat ze wel, omdat ik verklaar dat wat ze doet slecht is. Gaan jullie maar naar het feest; ik ga niet, omdat de tijd voor mij nog niet rijp is.' Dat zei hij, en hij bleef in Galilea. Maar toen zijn broers naar het feest vertrokken waren, ging hij zelf ook, niet openlijk, maar in het geheim. Intussen keken de Joden op het feest al naar hem uit en ze vroegen zich af waar hij was. Overal werd over hem gesproken: sommigen vonden dat hij een goed mens was, anderen meenden dat hij het volk misleidde. Maar niemand durfde openlijk over hem te spreken uit angst voor de Joden.
Johannes 7,1-13
Geloven mag gezien worden. Gelovigen mogen gezien worden, zou je hier aan kunnen toevoegen. Ook de 'Intercity bestemming Pasen' wordt weer in gereedheid gebracht en klaargemaakt om te gaan rijden. Het is nog niet zover, we zijn immers pas in de tweede week en de Intercity gaat rijden in de zesde week, de Goede Week. We zijn in de tijd van voorbereiding, we gunnen onszelf die tijd om straks goed uit- en toegerust op weg te gaan. Als je niks doet, als je niet openlijk aanwezig bent, dan wordt wát je doet of wíe je bent ook niet gezien. Jezus is incognito op een feest aanwezig, en hij wordt niet herkend. Als gelovige mensen in de maatschappij niet zichtbaar aanwezig zijn, worden ze niet herkend. Niet als persoon en ook niet in hun daden die ze als gelovig persoon verrichten. Laat je zien aan de wereld! Dat geldt ook voor ons als kerkgemeenschap. We mogen ons laten zien. In het publieke domein hebben geloof en gelovigen hun eigen plaats, die zichtbaar mag zijn. Zodat God in onze maatschappij zichtbaar kan worden, zijn en blijven. Mede door ons geloven, mede door ons handelen.

 

Goede God,
geloven in de eigen binnenkamer
is veilig en vertrouwd.
Geloven temidden van de wereld
brengt ons dikwijls tot onzekerheid,
doet ons wankelen en twijfelen.

Wij bidden om vertrouwen in uw nabijheid
in de wereld van vandaag,
misschien verborgen, maar te herkennen
voor wie kijkt met de ogen van het geloof.

Wees ons nabij, wees mij nabij
als ik handen en voeten wil geven aan mijn
geloof in uw nabijheid in mijn leven.
Aan mijn geloof in uw nabijheid in het
leven van onze kerk en maatschappij.

 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75