25 jaar LIMA - Studiedag

De beraadgroep Geloven en kerkelijke gemeenschap van de Raad van Kerken in Nederland organiseert in samenwerking met de Oud-Katholieke Kerk van Nederland een studiedag op zaterdag 29 september te Utrecht over 

25 JAAR RAPPORTEN 'BAPTISM, EUCHARIST AND MINISTRY'
over de betekenis van de BEM-rapporten voor de Nederlandse kerken

In 2007 is het 25 jaar geleden dat in Lima, de hoofdstad van Peru, een drietal oecumenische verklaringen werd gepubliceerd over Doop, Eucharistie en Ambt. De Commissie voor Geloof en Kerkorde van de Wereldraad van Kerken slaagde erin te komen met een tekst waarin belangrijke theologische verschillen tussen de verschillende kerkelijke tradities voor een groot deel werden overbrugd. En dat over de zeer moeilijke onderwerpen van doopsel, eucharistie en ambt. Deze zogenaamde BEM-rapporten of Lima-rapporten zijn dan ook een mijlpaal in de geschiedenis op weg naar herstel van de eenheid van de kerken. Ze zijn het resultaat van meer dan 50 jaar oecumenische samenwerking van de kerken, vanaf de eerste conferentie van Geloof en Kerkorde in Lausanne in 1927 tot de vergadering in Lima in 1982, waar ze in hun uiteindelijke vorm werden aanvaard.

Vervolgens werden deze rapporten door vele kerken overal ter wereld besproken en van commentaar voorzien. Ook lidkerken van de Raad van Kerken in Nederland hebben serieus werk gemaakt van de studie van de rapporten. In hun toelichting bij de brochure met de Nederlandse vertaling van de Lima-teksten stellen de toenmalige voorzitter en algemeen secretaris van de Raad: "Nog nooit werd juist op deze centrale onderwerpen van de belijdenis van ons geloof in Christus, die de kerken eeuwenlang hebben verdeeld, zo diepgaande overeenstemming bereikt. Thans zullen beslissingen moeten vallen! Welke consequenties zal dit gemeenschappelijk geloofsinzicht hebben voor de verwerkelijking van kerkelijke gemeenschap?"

Op de studiedag over 25 jaar BEM-rapporten komen deze vragen aan de orde. Wat waren die Lima-rapporten en wat hebben de Nederlandse kerken ermee gedaan? Tot welke consequenties hebben ze geleid in de praktijk van het kerkelijk leven? Welke stappen zouden er alsnog gezet moeten worden?

In het middagprogramma gaat het daarbij vooral over de doop en de huidige dooppraktijken. De dag wordt afgesloten met een vesperviering volgens de 'Lima-liturgie'.

Een historische dag over een historisch document!
Iedereen is van harte welkom!

PROGRAMMA

09.45 uur      Aankomst en koffie

10.15 uur     Opening

                   drs. Ineke Bakker, algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland

10.25 uur     Wat waren ook al weer die Lima-teksten?

                   prof. dr. Bert Hoedemaker, em. hoogleraar Oecumenica

11.00 uur     Wat hebben de Nederlandse kerken met Lima gedaan?

dr. Margriet Gosker, predikant Prot. Gemeente Venlo e.o. en lid beraadgroep Geloven en kerkelijke gemeenschap

 11.30 uur      Pauze

 11.45 uur      Wat is er met 'Hippolytus' gebeurd?

 dr. Ton van Eijk, voorzitter Raad van Kerken in Nederland

 12.45 uur      Lunchpauze

 13.45 uur      Forumgesprek

o.l.v. drs. Willem van der Meiden tussen vertegenwoordigers van een aantal christelijke tradities over de verschuivingen in de hedendaagse dooppraktijk (met o.a. aandacht voor vragen van de wederzijdse dooperkenning en de vraag naar overdoop van hen die als kinderen zijn gedoopt).

14.45 uur      Kerk een volk van gedoopten

mgr. dr. Joris Vercammen, aartsbisschop van Utrecht van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland

 15.15 uur      Vesperviering in de naast De Driehoek gelegen kathedrale kerk van Ste.Gertrudis

zaterdag 29 september 2007
Ontmoetingscentrum In de Driehoek Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht
te bereiken vanaf Utrecht CS: te voet in 5 à 10 minuten

aanmelden tot 26 september 2007 per e-mail Raad van Kerken 
of per telefoon 033 4633844

kosten: gratis toegankelijk, voor koffie/thee en een lunch wordt gezorgd, een bijdrage wordt op prijs gesteld via giro 322105 t.n.v. Raad van Kerken in Nederland te Amersfoort 

Reacties: 1-1
Door Gast: Oecumenicus @ 2007-07-18 16:47:00
link naar LIMA
http://www.oecumene.nl/documenten/BEM-rapport%201982.doc
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75