De beraadgroep Geloven en kerkelijke gemeenschap van de Raad van Kerken in Nederland organiseert in samenwerking met de Oud-Katholieke Kerk van Nederland een studiedag op zaterdag 29 september te Utrecht over
25 JAAR RAPPORTEN 'BAPTISM, EUCHARIST AND MINISTRY'
over de betekenis van de BEM-rapporten voor de Nederlandse kerken
In 2007 is het 25 jaar geleden dat in Lima, de hoofdstad van Peru, een drietal oecumenische verklaringen werd gepubliceerd over Doop, Eucharistie en Ambt. De Commissie voor Geloof en Kerkorde van de Wereldraad van Kerken slaagde erin te komen met een tekst waarin belangrijke theologische verschillen tussen de verschillende kerkelijke tradities voor een groot deel werden overbrugd. En dat over de zeer moeilijke onderwerpen van doopsel, eucharistie en ambt. Deze zogenaamde BEM-rapporten of Lima-rapporten zijn dan ook een mijlpaal in de geschiedenis op weg naar herstel van de eenheid van de kerken. Ze zijn het resultaat van meer dan 50 jaar oecumenische samenwerking van de kerken, vanaf de eerste conferentie van Geloof en Kerkorde in Lausanne in 1927 tot de vergadering in Lima in 1982, waar ze in hun uiteindelijke vorm werden aanvaard.
Vervolgens werden deze rapporten door vele kerken overal ter wereld besproken en van commentaar voorzien. Ook lidkerken van de Raad van Kerken in Nederland hebben serieus werk gemaakt van de studie van de rapporten. In hun toelichting bij de brochure met de Nederlandse vertaling van de Lima-teksten stellen de toenmalige voorzitter en algemeen secretaris van de Raad: "Nog nooit werd juist op deze centrale onderwerpen van de belijdenis van ons geloof in Christus, die de kerken eeuwenlang hebben verdeeld, zo diepgaande overeenstemming bereikt. Thans zullen beslissingen moeten vallen! Welke consequenties zal dit gemeenschappelijk geloofsinzicht hebben voor de verwerkelijking van kerkelijke gemeenschap?"
Op de studiedag over 25 jaar BEM-rapporten komen deze vragen aan de orde. Wat waren die Lima-rapporten en wat hebben de Nederlandse kerken ermee gedaan? Tot welke consequenties hebben ze geleid in de praktijk van het kerkelijk leven? Welke stappen zouden er alsnog gezet moeten worden?
In het middagprogramma gaat het daarbij vooral over de doop en de huidige dooppraktijken. De dag wordt afgesloten met een vesperviering volgens de 'Lima-liturgie'.
Een historische dag over een historisch document!
Iedereen is van harte welkom!
PROGRAMMA
09.45 uur Aankomst en koffie
10.15 uur Opening
drs. Ineke Bakker, algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland
10.25 uur Wat waren ook al weer die Lima-teksten?
prof. dr. Bert Hoedemaker, em. hoogleraar Oecumenica
11.00 uur Wat hebben de Nederlandse kerken met Lima gedaan?
dr. Margriet Gosker, predikant Prot. Gemeente Venlo e.o. en lid beraadgroep Geloven en kerkelijke gemeenschap
11.30 uur Pauze
11.45 uur Wat is er met 'Hippolytus' gebeurd?
dr. Ton van Eijk, voorzitter Raad van Kerken in Nederland
12.45 uur Lunchpauze
13.45 uur Forumgesprek
o.l.v. drs. Willem van der Meiden tussen vertegenwoordigers van een aantal christelijke tradities over de verschuivingen in de hedendaagse dooppraktijk (met o.a. aandacht voor vragen van de wederzijdse dooperkenning en de vraag naar overdoop van hen die als kinderen zijn gedoopt).
14.45 uur Kerk een volk van gedoopten
mgr. dr. Joris Vercammen, aartsbisschop van Utrecht van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland
15.15 uur Vesperviering in de naast De Driehoek gelegen kathedrale kerk van Ste.Gertrudis
zaterdag 29 september 2007
Ontmoetingscentrum In de Driehoek Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht
te bereiken vanaf Utrecht CS: te voet in 5 à 10 minuten
aanmelden tot 26 september 2007 per e-mail Raad van Kerken
of per telefoon 033 4633844
kosten: gratis toegankelijk, voor koffie/thee en een lunch wordt gezorgd, een bijdrage wordt op prijs gesteld via giro 322105 t.n.v. Raad van Kerken in Nederland te Amersfoort
Geloof dat probeert te begrijpen
Een oud-katholieke theologische
benadering van de hand van
Mattijs Ploeger. Een nieuw deel
in de Seminariereeks.
Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75