De deelnemende partijen aan de Derde Oecumenische Assemblee in het Roemeense Sibiu hebben in een gezamenlijke slotverklaring een lijst van tien oecumenische aanbevelingen opgesteld. De tien aanbevelingen zijn verdeeld over drie gebieden:
a) Het licht van Christus in de kerk (1, 2, 3, 4)
b) Het licht van Christus voor Europa (5, 6)
c) Het licht van Christus voor de wereld (7, 8, 9, 10)
Het licht van Christus in de Kerk
1. Vernieuw de missie van zowel individuele gelovigen als van kerkgenootschappen tot het verkondigen van Christus als het Licht en de Verlosser van de wereld.
2. Zet de discussie voort over de wederzijdse erkenning van het doopsel.
3. Vind wegen tot eenheid: bidden voor elkaar, oecumenische bedevaarten, gezamenlijke theologiebeoefening, gezamenlijke onderneming van diaconale activiteiten, culturele projecten en maatschappelijk werk gebaseerd op christelijke waarden.
4. Laat alle leden van het Volk van God aan de oecumene deelnemen.
Het licht van Christus voor Europa
5: Laat christelijke immigranten een volwaardige rol in het leven van de Kerk spelen. Bied betere pastorale zorg aan migranten, asielzoekers en vluchtelingen. Bevorder de rechten van etnische minderheden in Europa, vooral het Roma-volk.
6. Ontwikkel de Charta Oecumenica [een convenant in 2001 gesloten] als stimulerende gids voor het oecumenisch proces in Europa.
Het licht van Christus voor de wereld
7: Laat een dringende oproep aan alle Europese christenen uitgaan om steun te verlenen aan de millenniumdoelen van de VN als substantiële stap in de armoedebestrijding.
8: Laat kerken een consultatief proces opstarten ten gunste van ecologische rechtvaardigheid, van een rechtvaardig verloop van de globalisering en van de rechten van de Roma en andere etnische minderheden.
9: Steun initiatieven voor de kwijtschelding van schulden van arme landen en voor de promotie van fairtrade.
10. Wijd de periode van 1 september tot 4 oktober jaarlijks toe aan gebed voor de bescherming van de schepping en de promotie van duurzame levensstijlen die bijdragen aan het verminderen van het menselijk aandeel in de klimaatsverandering.
Bron: Katholieknederland.nl
Geloof dat probeert te begrijpen
Een oud-katholieke theologische
benadering van de hand van
Mattijs Ploeger. Een nieuw deel
in de Seminariereeks.
Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75