Studiedag Oud-Katholieken en Anglicanen
Al sinds 1918 probeert de Sint Willibrordvereniging de band van de Oud-Katholieken met de Anglicanen in ons land en daarbuiten te verbeteren. Vorig jaar organiseerde zij bij de viering van 75 jaar intercommunie tussen de Oud-Katholieke en Anglicaanse kerkgemeenschappen de succesvolle "pelgrimage" in het voetspoor van Sint Willibrord van Katwijk naar Oegstgeest. Op die wandeltocht, bij de eucharistieviering en bij de "nazit" was er een intense ontmoeting tussen christenen uit twee nauw verwante, maar toch qua traditie en spiritualiteit verschillende kerken. Het bestuur van de vereniging - bestaande uit Oud-Katholieken en Anglicanen - stond voor de taak om aan deze ontmoeting een vervolg te geven. Dat hopen wij te doen met een gezamenlijke studiedag op zaterdag 10 november a.s. in de Oud-Katholieke parochiekerk te Den Haag.
Het onderwerp zal niet gaan over kerkstructuren, liturgische beleving of over de (on)mogelijkheden tot concrete samenwerking in ons land. Daar is al vaker en eerder uitgebreid over gesproken. Wij willen graag met elkaar in gesprek gaan over de vraag wat ons gezamenlijk christelijk geloof betekenen kan voor de mensen met wie wij leven en voor de samenleving waarin wij staan.
Waarheid en gerechtigheid ontmoeten elkaar
Om ons onderling gesprek - o.l.v. mr. E. Maan als dagvoorzitter - in te leiden hebben wij de ambassadeur van Zuid-Afrika, mevr. Hlengiwe B Mkhize (lid van de Anglicaanse gemeente in Den Haag) bereid gevonden te vertellen over de ervaringen die zij in haar land heeft opgedaan als lid van de Truth and Reconciliation Commission, waarin de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede aartsbisschop Desmund Tutu een vooraanstaande rol heeft gespeeld. Deze commissie had de moeilijke opdracht om in de jaren negentig na de val van het blanke apartheidsbewind niet alleen allerlei vormen van onrecht uit de voorafgaande periode aan het licht te brengen en aan de kaak te stellen, maar ook om de zwarte en blanke inwoners van Zuid-Afrika met elkaar te verzoenen, zodat ze samen aan een goede toekomst voor hun land konden gaan werken.
De ambassadeur zal niet alleen ingaan op haar ervaringen in de commissie, maar ook op de vraag hoe haar geloof haar werk daarin heeft beïnvloed. Ook zal zij vertellen op welke wijze het christelijk geloof naar haar inzicht van betekenis kan zijn voor het maatschappelijke leven en in de politiek.
Na de lunch is er gelegenheid om in groepjes met elkaar te delen waarin wij de betekenis van het christelijk geloof behalve voor onszelf ook voor de samenleving zien. Na een slotgesprek met de ambassadeur, wordt er een vesper/evensong gehouden, waarin de twee tradities elkaar ontmoeten.
Tijd: de dag begint om 10.30 uur met koffie en zal uiterlijk om 16.30 uur eindigen.
Plaats: oud-katholieke parochiekerk, Juffrouw Idastraat 13, Den Haag.
Kosten: euro 5,-- ter plaatse te voldoen (voor een lunch wordt gezorgd).
Aanmelden tot 1 november bij past.drs.W.B.v.d.Velde, Molenstraat 48, 2513 BL Den Haag
tel. 070 346 39 12 of per e-mail.
Geloof dat probeert te begrijpen
Een oud-katholieke theologische
benadering van de hand van
Mattijs Ploeger. Een nieuw deel
in de Seminariereeks.
Website van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland | Bisschoppelijk bureau: Kon. Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort | Tel. 033 - 462 08 75